30.11.09

Spilltest: Carcassonne

Det ble ikke noe muffinsspill på småjenta. Vi har lovet å huske at det står på ønskelista, men ærlig talt er jeg ikke helt overbevist om at spillet er så morsomt. Vi har hatt så mange kjipe greier med Hello Kitty på, at når logoen får meg til å mistro hele spillet. Hadde spillet vært bra, hadde de vel brukt markedsføringspengene på en bedre beskrivelse på baksiden? Eller?

I stedet spilte vi Hvem-er-hvem, Tretårn og Carcassonne. Her kommer litt om det siste, som er en klassiker flere småbarnsfamilier burde prøve.


De viktigste delene til spillet er små brikker som kan bygges sammen til et kart. Etter tur trekker spillerene biter og plasserer dem i det felles kartet, inntil en annen brikke. Spilleren kan så velge å gjøre krav på noe av det som er på brikken og de tilstøtende brikkene ved å plassere en figur i sin farge på den: En figur liggende i åkeren får poeng for alle borgene i åkeren når spillet er ferdig, en figur på veien får poeng for lengden på veien når begge ender er lagt, og en figur i en borg får poeng for størrelsen på borgen når den har fått sammenhengende mur.

Mye av stragetgipoenget er selvsagt tapt for de yngste, så det er ikke uten grunn at spillet er merket for 8 år og oppover. Men spillets gang er spennende nok til å spille uten fokus på hvem som vinner, noe som kan være en god anledning for mor og far til å teste ut strategier og spillestiler: Mye er avhengig av om man satser på åker, borger eller veier, eller litt av alt. Og det slår ofte heldig ut for en famlende småtass når de eldre prøver å sabotere hverandre. Hvis jeg husker rett, var småjenta tre år første gang vi alle tre hadde det gøy med dette spillet.

Og når vi ikke spiller, er brikkene et morsomt og kreativt puslespill. Vi har kjøpt noen tilleggspakker med brikker (elver og flere bygninger), og da ble dette et av de største puslespillene fireåringen har lagt.KARAKTER: 8
(Pluss for fleksibilitet og kreativitet, og for solide deler som også kan brukes til annen lek. Ingen tydelige minus, men likevel ikke full pott i denne vurderingen siden det altså ikke egentlig er for de minste.)

Ingen kommentarer: